Coral

CUM SILENTIO: primer enregistrament del Cor Cererols

La formació dirigida per Marc Díaz presenta un disc inèdit amb l’obra del Pare Anselm Ferrer

02-09-2020

El món coral ha estat el protagonista de diverses novetats durant l’estiu, entre les quals trobem la creació d’un nou cor propi per part de L’Auditori. El passat 31 d’agost, el Cor Cererols, format el 2018 per un nucli d’antics escolans de Montserrat, presentava el seu primer disc: sota el nom de CUM SILENTIO, la formació dirigida per Marc Díaz ha presentat una gravació inèdita de l’obra del Pare Anselm Ferrer.

Marc Díaz (imatge de Harold Abellán)

És el primer cop que un cor professional enregistra les composicions de qui va ser una figura crucial per a l’Escolania i per a l’escenari musical català en general de principis del segle XX

És el primer cop que un cor professional enregistra les composicions de qui va ser una figura crucial per a l’Escolania i per a l’escenari musical català en general de principis del segle XX: el Pare Anselm no només contribuí a ampliar la cultura musical dels escolans, sinó que, a més, fou el principal impulsor de l’adaptació del repertori a les directrius de Pius X —que reformà la litúrgia per facilitar-ne la celebració— i influí en gran mesura en el moviment litúrgic català. La producció del Pare Anselm no és pas gaire extensa —es conserven 28 obres en total, de les quals tan sols els Concert per a violí és netament profana—, però suposa una veu única dins el corpus musical del territori: la majoria de les seves obres foren concebudes entre 1930 i 1950, dues dècades marcades per l’enderrocament de la Segona República Espanyola i els esclats de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial, i es caracteritzen per un estil que es mou entre el romanticisme més proper a l’època del compositor i l’estil polifònic dels renaixentistes. Així doncs, el primer disc del Cor Cererols suposa, a més a més, un pas important en la recuperació del patrimoni coral català.

CUM SILENTIO conté un total de set obres, quatre de les quals del compositor català: es tracta de l’O Sacrum convivium, dues Lamentacions i l’Ave Maria. La resta de peces responen a les autories de Tomás Luis de Victoria i Vicente Goicoechea, ambdós compositors molt admirats pel Pare Anselm Ferrer, que els dirigia sovint —Tomás Luis de Victoria va ser un dels compositors renaixentistes que el director de l’escolania introduí al repertori, juntament amb l’obra de Johannes Bill, Ignaz Mitterer i Rheinberger, entre altres. De fet, el Miserere de Goicoechea inclòs al disc —una obra cabdal de la música coral de la península del segle XX— també és el primer cop que és enregistrat per un cor professional.

Cor Cererols (imatge de Harold Abellán)

Com no podia ser d’altra manera, el disc va ser enregistrat a l’Abadia de Montserrat amb la col·laboració de l’organista Joan Seguí, guanyador del premi El Primer Palau 2018, durant el mes de gener. El Cor Cererols, que pren el nom de Joan Cererols —compositor del barroc català i un dels pares de l’Escola de Montserrat—, es reafirma en la seva voluntat i passió per recuperar, interpretar i divulgar la música coral que va des del segle XV fins els nostres dies i debutarà a L’Auditori dins del cicle Llums d’Antiga el proper 21 de maig de 2021. 

Tot plegat, CUM SILENTIO suposa el primer èxit d’un projecte que neix gràcies a l’amistat a través de la música: tot i que el cor compta amb col·laboradors habituals segons les necessitats del repertori, els sis membres fundadors van coincidir a l’Escolania de Montserrat, i va ser el desig de continuar fent música junts el que els va impulsar a crear, ara fa dos estius, el Cor Cererols, que ja ha actuat al Festival Internacional d’Orgue de Montserrat 2019, al Cicle d’Orgue de Barberà del Vallès, al Concert de Setmana Santa del Reial Monestir de Pedralbes i en la celebració d’actes litúrgics a Montserrat. 

El disc, publicat per Discos de l’Abadia de Montserrat (DAM), pot adquirir-se a través de la botiga online del mateix segell discogràfic en el següent enllaç. També està disponible a Spotify.

Teaser de CUM SILENTIO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Loles Raventós García-Amorena
Loles Raventós García-Amorena
Redactora
@LolesRaventos