Continguts

El sector cultural s’ofega

Les xarxes socials i la #músicaclàssica, VIII

20-09-2020

La soprano russa Anna Netrebko va publicar el dijous passat una notícia que ha generat força rebombori entre els melòmans catalans: «Hola, amics, vull compartir amb vosaltres que he donat positiu de COVID-19 i actualment soc a l’hospital per rebre tractament mèdic». La cantant havia d’actuar el proper octubre a l’òpera Il trovatore, de Verdi, al Gran Teatre del Liceu, però no podrà fer-ho a causa de la malaltia. Després d’uns dies d’incertesa, va anunciar-se el dissabte passat que la soprano nord-americana Rachel Willis-Sørensen serà l’encarregada de substituir Netrebko. 

Captura d’un tuit de Jordi Maddaleno.
Captura d’un tuit d’Alegres comares.

L’usuari Alegres comares va criticar que algunes publicacions de Netrebko denotaven un comportament irresponsable en relació amb la pandèmia del coronavirus. Segons aquest usuari, Netrebko no dona prou importància al perill que suposa la malaltia: «Després de llegir el que diu @AnnaNetrebko, entenem totes les fotos sense mascareta ni distàncies. S’ho pren com una fotesa, al final el virus l’enxampa, i ella carrega contra les quarantenes i la “intimidació a la gent”. Ehem, Anna, i de les tesis de Galileu, no tens res a dir?». 

Captura d’un altre tuit d’Alegres comares.

A més d’afectar directament la salut d’alguns artistes, com Netrebko, el coronavirus ha sacsejat el sector de la cultura i ha intensificat —i, en conseqüència, ha evidenciat—un problema endèmic: les institucions polítiques destinen massa pocs recursos al món cultural, que es veu abocat a una agonia incessant. Cal entendre en aquest sentit el moviment ‘Alerta Vermella’, nascut al Regne Unit com a ‘Red Alert’. 

Dins el marc d’aquest moviment de protesta, les xarxes socials van tenyir-se el dijous passat de color vermell. Un munt d’actors del món de la cultura —tècnics, programadors, gestors culturals, artistes, entre d’altres— va compartir imatges roges per tal de fer visible que el sector de l’espectacle i dels esdeveniments es troba en una situació econòmica complicada. Aquest moviment pretén pressionar les institucions polítiques perquè aprovin mesures per rescatar el sector.

«En el transcurso de la II Guerra Mundial le propusieron a Churchill recortes en cultura. “¿Quitarle el presupuesto a cultura? Entonces, ¿para qué luchamos?”, contestó. Hoy y siempre, todos a una para que la música vuelva a sonar». El compte cultural de Twitter Cultura Inquieta va triar aquesta frase tan il·lustrativa per adherir-se al moviment. Alguns usuaris van optar per un missatge més lacònic; per exemple, el tenor David Alegret va reivindicar que «sense cultura, no hi ha futur».

La majoria d’institucions culturals catalanes va mostrar el seu suport a ‘Alerta Vermella’. L’Auditori de Barcelona i l’Auditori de Girona, per exemple, van penjar fotografies que mostren les seves sales il·luminades amb llum vermella. 

Captura d’un tuit de L’Auditori de Barcelona.
Captura d’un tuit de l’Auditori de Girona.
Captura d’un tuit de David Alegret.

Algun usuari de Twitter va considerar que les mobilitzacions del moviment ‘Alerta Vermella’ havien estat una de les causes que va motivar la decisió del Govern de Catalunya de declarar la cultura “bé essencial” i augmentar els aforaments fins al 70%. Per exemple, Agustin Perez va dir: «Cataluña declara la Cultura “bien essencial”, las movilizaciones de #AlertaRoja empiezan a dar resultados”». 

Bastants internautes van celebrar les intencions del Govern de la Generalitat. Alguns usuaris, tot i mostrar alegria davant aquesta decisió, van posar de manifest que aquestes mesures no són suficients. En aquesta línia, l’Estel Solé va comentar: «Bona notícia! Però el que cal és augmentar el pressupost de cultura i acabar amb la precarització del sector». L’Edgar Moreno també va dir-hi la seva: «Un primer pas. El 100% i les ajudes són el següent, no us espereu massa @angelsponsa, és urgent i necessari. I després caldrà revisar moltes coses». 

Tot i que el sector cultural malda per sobreviure a una crisi econòmica que es presenta francament amenaçadora, la majoria de sales de concerts catalanes han trobat la manera d’obrir les seves portes i engegar una nova temporada. Les imatges de nous inicis, reobertures i estrenes també han omplert les xarxes socials al llarg d’aquesta setmana. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *