Música

El talent català i l‘Alta Naixença de Gerhard

El que es diu sobre #músicaclàssica a les xarxes VIII

27-09-2020

Després d’una darrera edició del setmanal “Música i xarxes” molt marcada pel polèmic concert que oferí el passat diumenge l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu a Montserrat, aquesta setmana l’encetem amb un article exclusivament centrat en el talent i les iniciatives locals. I és que, parlant d’ambdues i com veureu a continuació, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae està de festa!

Tuit de Miquel Curanta

La formació dirigida per Tomàs Grau ha viscut una intensa setmana amb molt per celebrar: el passat dilluns oferiren al Palau de la Música el seu primer concert de la temporada 2020-21 amb una Novena que contrastava satisfactòriament amb les que ja s’havien sentit els darrers dies principalment perquè comptava amb una plantilla al 100% del territori. En temps pandèmics, el gest de l’OCM cap als artistes del territori i la dificultat de tirar endavant la simfonia beethoveniana amb les restriccions sanitàries —recordem que els cantaires de l’Orfeó Català estaven distribuïts entre el primer i el segon pis del Palau i els músics tocaven amb mascareta— no han passat pas desapercebudes: a les xarxes, l’orquestra rebé el reconeixement de nombrosos usuaris com Miquel Curanta —@mcuranta—, que acompanyà el seu elogi amb una imatge molt descriptiva de l’esdeveniment, i Joan Maria Piqué —@joanmariapique—, que assegurava haver “vibrat” amb «l’èpica de la resistència!».

Tuit de Joan Magrané

A aquest meravellós concert el seguia un parell de dies després la notícia que feia pública l’orquestra sobre l’estrena d’una nova plataforma digital per gaudir dels seus concerts a l’emblemàtica sala catalana. Aquesta iniciativa, pionera en el panorama orquestral català, fou comentada per nombrosos tuitaires. El compositor Joan Magrané —@JoanMagrane—la descrigué com  «una gran iniciativa d’una de les orquestres que millor sona del país i amb una qualitat d’enregistrament per treure’s el barret», alhora que assenyalava l’assequibilitat dels preus per remarcar que «no hi ha excusa per no tirar-s’hi de cap». L’OCM Digital Hall també fou aplaudida pel compositor Josep Maria Guix —@JMGuix— i la col·laboradora de Barcelona Clàssica, Marina Sala —@MarinaSala9— també animà els seus seguidors a fer una ullada a la plataforma. 

Tuit de Marina Sala

Twitter ha estat també, aquesta setmana, un focus de reivindicació de Gerhard. El passat 25 de setembre es complien 124 anys del naixement del compositor de Valls, una fita que molts usuaris aprofitaren per compartir a les xarxes contingut sobre l’artista català: per una banda, Pedro Pardo —@pedropardomusic— recuperà un cicle de programes que havia presentat a “Els homes clàssics” amb Albert Galceran; per una altra, el compositor i professor Bernat Vivancos ho celebrà de manera diferent: retuitejant una fotografia dels “Compositors Independents de Catalunya” tot acompanyant-la del següent text: «si avui féssim aquesta foto hi hauria, sens dubte, dones compositores, fruit de la normalitat i justícia que per fi va arribant. […] I potser seria una selfie…»

Tuit de Bernat Vivancos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Loles Raventós García-Amorena
Loles Raventós García-Amorena
Redactora
@LolesRaventos