Properament

L’obsessió del retorn del Liceu

La innovació, el rejoveniment i l’excel·lència marquen la nova temporada del teatre de la Rambla

17-06-2020

El final inesperat —i, alhora, precipitat— de la temporada d’enguany del Gran Teatre del Liceu ha posat totes les mirades en el que succeirà el mes de setembre. Avui, en la roda de premsa que ha ofert l’emblemàtica institució catalana ha demostrat que l’impossible ha esdevingut possible: malgrat la negror prevista per les restriccions sanitàries, el Liceu presenta una nova temporada carregada d’il·lusions, nous projectes, innovadores propostes i, sobre tot, posant tota la confiança en la fidelitat del seu públic. 

Spot nova temporada 2020-21 del Liceu

Per ajustar-se a la situació originada per la COVID-19, el Liceu arrencarà la nova temporada deixant per una altra ocasió el Txaikovski que estava previst i apostant per opcions més reduïdes amb artistes de gran renom: Sondra Radvanosky i Piotr Beczala seran els primers en pujar a l’escenari del teatre amb un recital que vindrà seguit d’una versió concert d’Il trovatore de Verdi encapçalada per un repartiment de primera divisió: Anna Netrebko serà Leonora, Yusif Eyvazov assumirà el paper de Manrico, Ludovic Tézier el del Comte de Lunai, finalment, Okka von der Damerau serà Azucena. Don Giovanni de Mozart serà la primera òpera escenificada de la temporada i es durà a terme sota la batuta de Josep Pons i amb la producció de Christof Loy.

Anna Netrebko, una de les grans protagonistes de la temporada. Imatge d’A. Bofill.

Aquests tres esdeveniments marcaran el retorn gradual i progressiu al Liceu que té com a fil conductor l’obsessió, present en tots els títols i activitats complementàries de la nova temporada. El teatre, que es construeix com una acadèmia d’emocions on l’òpera, la dansa i la música simfònica són —en paraules del seu director artístic, Víctor Garcia de Gomar— «una invitació per aprofundir sobre la condició humana i les seves percepcions» aposta per un conjunt divers de convidats entre els quals trobem les artistes visuals Chiharu Shiota —autora de la imatge de la temporada—, Louise Bourgeois i Laia Abril i també el psiquiatra Luis Rojas Marcos, el poeta Joan Margarit i el filòsof Nuccio Ordine. Cadascun des de la seva disciplina crearà un diàleg al voltant de l’obsessió que es complementarà amb la jornada Liceu Centre d’Arts programada pel 17 de gener de 2021 i tot un seguit de conferències, exposicions i sessions d’audicions comentades durant tot l’any. 

El Liceu es consolida també com un dels nuclis operístics de més prestigi del món i el seu escenari refermarà la seva fama tot acollint les veus d’Anna NetrebkoSondra RadvanovskyPiotr BeczalaJavier CamarenaNadine Sierra —entre altres—, les produccions de Laurent PellyRobert CarsenDavid McVicarChristof Loy i Àlex Ollé i les batutes de Josep PonsMarc MinkowskiGiacomo SagripantiSperanza ScappucciWilliam ChristieJordi Savall o David Afkham, entre altres.

A més de Don Giovanni, el Liceu ens obre la porta a gaudir de l’escenificació de Lucia di Lammermoor de Donizetti, Otello i La traviata de Verdi, Tannhäuser de Wagner i Les contes d’Hoffman d’Offenbach. Les principals protagonistes de la temporada seran, però, l’estrena a l’Estat de l’òpera Lessons in Love and Violence de George Benjamin —una coproducció amb la Royal Opera House, el Teatre Real de Madrid, la Dutch National Opera d’Amsterdam, la Staatsoper d’Hamburg, l’Opera de Lyon i la Lyric Opera de Chicago— i la producció de La bohème de Puccini a càrrec del català Àlex Ollé, artista resident del teatre durant els propers 4 anys. 

La Bohème, imatge de Yasuko Kageyama

Enguany el Liceu amplia la programació d’òperes de versió concert. Escoltarem l’estrena a Espanya de l’òpera barroca Platée de Rameau i el Mitridate, re di ponto d’un precoç Mozart de 14 anys. A més, el Liceu aposta per acostar-se a públics de nous gèneres i ho fa presentant una versió semiescenificada de My fair lady, musical de Frederik Loewe que es podrà veure per primer cop a Barcelona.Finalment, com una mostra de la seva voluntat de recuperar el patrimoni musical català, el teatre de la Rambla acollirà La princippesa filosofa, una òpera del segle XVIII de Carles Baguer —el “Mozart català”— que tan sols s’ha representat cinc cops des de la seva estrena. Aquest esdeveniment anirà a càrrec dels alumnes de l’ESMUC, dirigits per Marzio Conti.  

Pel que fa als concert simfònics, l’Orquestra Simfònica del Liceu oferirà, acompanyada per Estrella Morente, un homenatge al nacionalisme musical d’arrel hispana que, curiosament, neix a Catalunya, i que inclourà obres de Gerhard, de Guinjoan i de Falla. Com a celebració del centenari de l’Orquestra Pau Casals, també interpretarà en un mateix concert les partitures de L’ocell de foc, Pretuixka La consagració de primavera, els tres ballets encarregats per Diaghilev a Stravinsky, compositor que dirigí en diverses ocasions l’orquestra centenària. Jordi Savall tornarà amb Le Concert des Nations per dirigir la Vuitena i la Novena de Beethoven i, finalment, el cicle de simfònica es complementarà amb una gira de l’orquestra per Reus, Lleida i Girona, on interpretarà la Júpiter de Mozart i la Patètica de Txaikovski sota la batuta de Minkowski, i una visita al Palau de la Música Catalana dins el cicle Palau 100. Les cambres del Liceu també potenciaran la seva presència fora del teatre i, a més dels concerts LiceuClàssic i Liceu Brass Ensemble al teatre, diverses formacions seran acollides per museus de la ciutat al llarg de tota la temporada. 

El Liceu continua apostant cada vegada més per la nova creació i convida els compositors Joan MangranéRaquel García-TomàsLucas PeireFrancesc PratAgustí Charles i Mario G. Cortijo a participar en l’espectacle Sis Solos Soles, que inclourà sis microòperes amb un llibret a partir de la mirada femenina en diferents edats, passant per les angoixes de la dona, els sentiments de vulnerabilitat, etc. 

El llac dels cignes, imatge de Martin Divíšek

L’aposta per artistes nacionals també arriba a l’àmbit de la dansa, en el qual una de les tres produccions de ballet oferides en aquesta temporada anirà a càrrec de la companyia Blanca Li, que preentarà Solstice, una obra que reflexiona sobre la degradació de la natura i del medi ambient. Rússia serà la protagonista, com no podia ser d’altra manera, de les dues altres produccions: així doncs, l’Elfman Ballet oferirà Oneguin de Puixkin i el Ballet Nacional Txec interpretarà el per sempre etern El llac dels cignes de Txaikovski.

No hi ha cap dubte que la programació de la propera temporada ha estat, en molts aspectes, una grata sorpresa: per una banda, el Liceu ens ofereix també l’oportunitat de gaudir d’un inèdit recital a càrrec d’Anna Netrebko; per una altra, presenta el Liceu Vermut, un nou projecte que també reforça el desig del teatre d’apropar-se a altres gèneres musicals: amb la terrassa habilitada, el Liceu acollirà sessions de música en viu d’artistes nacionals, que presentaran les seves obres i acabaran els seus recitals utilitzant àries d’òperes com a estàndards de jazz per a les seves improvisacions  de flamenc, música electrònica i mambo. 

El Liceu està creixent i, per fer-ho, necessita la col·laboració de la població més jove. La nova temporada continua mantenint el seu compromís amb la seva vessant social —LiceuApropa— i reimpulsa El Petit Liceu amb l’ajuda del LiceuAprèn i amb la reubicació d’El monstre al laberint —òpera col·lectiva i coral fruit del procés creatiu d’adolescents de centres educatius catalans— i l’estrena de La Barcarola, un espectacle per a infants d’entre 3 i 5 anys. El Liceu Under 35 també oferirà enguany 3 sessions especials exclusives pel públic jove i, a més, dóna una segona oportunitat als “35+1”, impulsant un nou abonament que inclou tres títols al 50% de descompte.

Malgrat la incertesa de la situació, és evident que durant aquests darrers mesos s’ha dut a terme una gran feina per part de l’equip del Liceu per poder assegurar al seu públic un teatre segur. A més, malgrat que el programa ha estat víctima d’alguns ajornaments i cancel·lacions, la direcció de la institució ha assegurat que tots els títols que finalment no hagin pogut dur-se a terme estaran presents en les properes temporades. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Loles Raventós García-Amorena
Loles Raventós García-Amorena
Redactora
@LolesRaventos