Properament

L’orgue més proper

La Catedral de Barcelona presenta la nova edició del Cicle d’Orgue

17-10-2020

Aquest dijous 15 d’octubre es va revelar el cartell del Cicle d’orgue de la Catedral de Barcelona d’aquesta temporada 2020-2021 en un acte a la seu barcelonina amb el nou prefecte de música de la institució, el Dr. Santiago Bueno. La presentació, que també va comptar amb la presència del director artístic del cicle, Juan de la Rubia,  va esvair qualsevol dubte en un dia en què es van anunciar noves mesures contra la Covid.

Juan de la Rubia tocant l’orgue de la Catedral // Foto: ©Catedral de Barcelona

L’anunci arriba després d’un llarg període d’inactivitat musical a causa de la pandèmia que va cancel·lar els darrers concerts de l’edició anterior que estava prevista que s’allargués fins el 30 de maig. L’organització torna amb força i amb la confiança d’un model de concerts segur que es va modernitzar l’any passat. Malgrat mantenir l’entrada lliure d’altres edicions, en aquesta ocasió s’emprèn una taquilla inversa. Una mesura que, en paraules de De la Rubia, busca “donar valor als concerts i ajudar a conservar l’orgue” i que arriba en un context de crisi al sector precipitada per la pandèmia.

El tret de sortida el donarà Lucie Zaková, professora d’orgue txeca resident a la Catedral de Conca, amb un concert el pròxim dimecres 21 d’octubre. Serà la primera entrega de 8 cites musicals del Cicle que tindran lloc cada tercer dimecres de mes fins al 19 de maig de l’any vinent.

En aquesta ocasió el festival busca mantenir el seu prestigi en l’àmbit estatal amb una clara aposta per organistes de la península. Mar Vaqué és una de les artistes destacades en aquesta aposta amb el concert que succeirà el de Zaková el proper 18 de novembre. Vaqué, organista tarragonina assentada a Stuttgard, és una figura en auge en el seu àmbit amb un gran creixement en la seva producció artística que crida l’atenció a multitud de programadors musicals. Intèrprets com Juan María Pedrero (20/01/21), Loreto Fernández Imaz (24/02/21) i Jonatan Carbó (21/04/21) seran presents en una programació que tancarà el professor d’orgue de l’ESMUC, Oscar Candedo (19/05/21).

“El festival busca mantenir el seu prestigi apostant per organistes de la península”

Seguint en la línia de promoció de joves talents, la catedral ha anunciat l’aliança amb el Concurso Nacional de Órgano Francisco Salinas de Burgos, l’únic certamen d’aquest tipus a l’Estat i on De la Rubia n’és jurat.  La institució es compromet a programar els premiats a la competició a partir dels propers cicles a Barcelona per així ajudar-los a impulsar les seves carreres.

Una altra de les novetats és que, per primer cop, el Cicle col·laborarà amb el Centro Nacional de Difusión Musical, depenent del Ministeri de Cultura, en l’organització del concert del 17 de març de l’any que ve, amb el talent musical de Jean Baptiste Robin, organista de la Capella Reial del Palau de Versalles. Uns contactes amb diverses institucions musicals que, pel director del Cicle a la Catedral, són “molt importants per promoure la música, i encara més en aquests temps”.

L’orgue de la catedral data del segle XVI // Foto: ©Catedral de Barcelona

El repertori d’aquest cicle és molt divers i, com explica l’organització, s’ha donat llibertat als intèrprets per escollir-ne el que més els convingui. Tot i que la cultura per si ja és segura, encara ho és més a un espai diàfan i ventilat com la nau gòtica de la catedral de Barcelona. Tots els concerts, la majoria dels quals tindran lloc a les 20.00, es duran a terme seguint les mesures preventives de la Covid indicades per les autoritats amb circuits d’entrada i sortida diferenciats.

Un instrument històric

Quan es pregunta quin és l’orgue amb més de renom a Catalunya, junt amb el del Palau de la Música i el del Palau Nacional de Montjuïch, l’orgue de la Catedral de Barcelona hi és ben present. Construït entre 1537 i 1539, l’instrument va gaudir d’una reforma profunda en mans del mestre Gabriel Blancafor iniciada el 1985 i que va acabar el 1994. És amb aquell nou impuls de l’orgue que ara fa 31 anys s’inicia el Cicle a la Catedral de Barcelona. 

Gràcies a la seva grandària, les seves possibilitats i la seva ubicació a la galeria superior al portal de Sant Iu, s’hi pot interpretar al seu teclat repertori de diverses èpoques i estils, unes possibilitats que el Cicle també busca mostrar i explotar.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Pau Requena
Pau Requena
Redactor
@RequenaPau