Òpera

Que no s’aturi la música!

Les xarxes s’omplen de continguts digitals d’òperes i concerts per gaudir-ne gratuïtament

29-05-2020

Encara no se sap fins quan els concerts en directe i les institucions musicals tornaran a oferir la seva programació d’una forma semblant a la normalitat anterior a la pandèmia de la COVID-19. No és cap novetat el fet que molts artistes s’han adaptat per oferir concerts online i les sales de concerts, especialment les més grans, ofereixen continguts digitals exclusius de concerts i obres que s’han interpretat al seu escenari. Alguns d’ells estan disponibles de forma limitada fins torni a ser possible gaudir de la màgia de la música en directe en persona. Malgrat l’inici del desconfinament i la represa, a poc a poc, de cada cop més activitats culturals, mai és massa tard per gaudir de les propostes de música clàssica que s’ofereixen per les xarxes. En aquesta ocasió us oferim un repàs dels continguts més interessants que encara estan disponibles per gaudir-ne, la majoria d’ells gratuïtament.

Palau digital

A finals del mes de març explicàvem la iniciativa del Palau de la Música de dotar la seva pàgina web de contingut musical com concerts i vídeos inèdits per afrontar l’aturada d’activitat a la institució catalana.

125è aniversari del naixement d’Eduard Toldrà

Poques setmanes abans del confinament, el Petit Palau acollia un seguit de concerts per commemorar el 125è aniversari del naixement del compositor vilanoví Eduard Toldrà. Aquest concert s’engloba dins el Cicle Intèrprets Catalans al Palau i estava centrat majoritàriament en els poemes d’autors com Catassús, Maragall, Carner o Segarra i que Toldrà va adaptar i musicar en forma de cançó, el lied català. Aquest gènere que tant va conrear va tenir la veu del tenor David Alegret i l’acompanyament únic a piano d’Albert Guinovart qui va protagonitzar diversos moments com a solista amb música instrumental pròpia inspirada en la figura de Toldrà. El vídeo del concert té una duració aproximada de 1 hora i 20 minuts.

Per saber-ne més informació sobre aquesta efemèride Barcelona Clàssica va publicar-ne un article el 7 de febrer d’aquest any.

Per accedir al contingut fer clic al web següent:

https://www.palaumusica.cat/ca/125e-aniversari-del-naixement-d-eduard-toldra_778274

Bill Viola meets Edgar Varèse

L’obra avantguardista d’Edgar Varèses se suma a la innovació del pioner en el videoart Bill Viola. Amb Déserts (1954), Varèse incorpora la gravació de música electrònica a la interpretació d’un conjunt de vent i percussió en directe. El videoartista Bill Viola va voler posar imatge a l’obra el 1994 aprofitant les imatges que va captar a la seva estada pel desert de California per transmetre el màxim possible la immensitat i la solitud de diversos espais que buscava expressar Varèse. Una conjunció d’arts i d’artistes amb què es va aventurar l’Ensemble de Música Contemporània de l’ESMUC el passat 24 d’octubre de 2019 al Petit Palau de la Música. Aquesta combinació de música i vídeo va estar sota la batuta d’Ernest Martínez-Izquierdo i va comptar amb el saxo de Pere Méndez.

El vídeo, que només conté Déserts, té una duració de 25 minuts i forma part d’un concert en el marc del cicle d’Intèrprets Catalans i L’Hivernacle que també va comptar amb l’obra L’argent com viu de Magrané i Freie Stücke de Widmann, compositors residents d’aquesta temporada al Palau de la música.

El vídeo en qüestió està obert al canal de youtube de l’ESMUC.

El liceu a casa

La institució operística també es va sumar a les propostes musicals online, en aquest cas amb algunes de les produccions d’òpera que s’han programat al Liceu a les darreres temporades. En aquest cas, ens descobreixen la plataforma my opera player, una mena de Netflix gratuït amb gravacions de produccions que han tingut lloc a alguns dels escenaris més importants d’arreu del món. My opera player ofereix un gran ventall d’òperes des de clàssics com El trencanous, L’holandès errant, fins a obres més recents com Brokeback mountain des del Teatro Real o Bomarzo.

L’enigma di Lea

Més enllà d’aquesta plataforma, el Liceu suma esforços amb Tv3 per permetre l’accés lliure a L’enigma di Lea, la primera òpera de Benet Casasblancas, amb text de Rafael Argullol que es va estrenar mundialment el febrer de l’any passat al Gran Teatre del Liceu. Aquesta òpera de nova composició va comptar a la producció amb la direcció d’escena de Carme Portaceli, la direcció musical de Josep Pons i un repartiment excepcional amb Allison Cook com a Lea, José Antonio López com a Ram i Xavier Sabata com a Dr. Schicksal. Una proposta de gran format amb fins a 70 membres del cor dalt l’escenari i una orquestra de 78 al fossat del teatre.

L’enigma di Lea explica la historia de Lea, una criatura divina que representa allò immortal i que va ser creada únicament pel plaer diví. Lea simbolitza la llibertat, un ésser completament lliure i, per això està vigilada per dos monstres que garanteixen que aquest ésser lliure sigui fidel a la moral establerta. Una obra d’idees romàntiques però amb una composició més aviat propera a la música contemporània.

L’òpera sencera es pot veure a Tv3 a la Carta a través del següent enllaç:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/lenigma-di-lea-capitol-1/video-ab/5989947/

Turandot

La que va ser l’òpera d’obertura de la temporada 2019-2020 del Liceu està disponible en format vídeo de manera gratuïta. Turandot, la darrera obra de Puccini, narra el triangle amorós típic en les òperes tradicionals entre la terrible princesa xinesa Turandot, el príncep tàrtar Calaf i l’esclava Liú. En aquesta ocasió, però, la història té lloc a un lloc ben inhòspit: l’espai exterior. En el moment de la seva estrena, la producció va destacar pels futuristes decorats i el gran ús de recursos tecnològics. Una revolució a la imatge del Turandot al què el públic sol estar acostumat.

L’elenc el va liderar Iréne Theorin al paper de Turandot, Ermonela Jaho com a Liú, el Calaf de Jorge de León, Chris Merritt com a Altoum i Alexander Vinogradov com a Timur. L’òpera va comptar, com és costum, amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, juntament amb el cor Vivaldi. Tots ells, sota la batuta de Josep Pons, Conxita García i Òscar Boada.

La gravació de l’òpera neix arran de la col·laboració del Liceu amb el canal cultural Arte que emet continguts en francès i alemany a l’Europa Central. L’accés al vídeo, subtitulat en castellà, és gratuït fent entrant a la següent pàgina web.

https://www.arte.tv/es/videos/091009-000-A/turandot-de-giacomo-puccini-en-el-gran-teatre-del-liceu-de-barcelona/

L’auditori a casa teva

Aquesta institució pública també aposta pels continguts digitals, tot oferint alguns de les produccions audiovisuals de concerts organitzats per l’Auditori.

L’OBC a la sagrada família

La Sagrada família és un dels edificis més coneguts del planeta i dels més impressionants del modernisme català. Arran de l’obertura de l’interior de la basílica, el temple ha atret cada cop més turistes i esdeveniments culturals que han aprofitat aquest marc incomparable.

En poques ocasions es pot gaudir d’un concert d’un format tan gran com el que va tenir lloc el 20 setembre de 2015 al temple. L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya va viure la seva estrena absoluta, actuant per primer cop a la Sagrada Família i ho va fer amb un repertori d’alt nivell que va comptar amb obres de Vivancos, Takemitsu, Mozart i el Requiem de Fauré. L’OBC va sumar esforços amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, el Cor Madrigal en un concert que també va comptar amb l’acompanyament de l’orgue de Juan de la Rubia. Tots ells van estar sota la direcció del reconegut japonès Kazushi Ono que es va estrenar per primer cop dirigint la OBC i van comptar amb el baríton Josep Ramon Olivé i la soprano Eugènia Boix com a solistes.

El concert està disponible gratuïtament a través del canal de Youtube de l’Auditori de Barcelona. Una proposta única i amb un atractiu visual magnífic.

Casa Elizalde

I és que no només les sales més grans ofereixen continguts audiovisuals en línia, institucions més petites com la Casa Elizalde també han apostat per traslladar la seva activitat al món digital. Tot i així, a grans trets, poques són les sales més petites que ofereixen continguts especials per l’aturada d’activitat degut a la pandèmia. La casa Elizalde, però, aposta per seguir difonent l’obra dels artistes catalans emergents i ens apropa alguns dels concerts dels artistes que han format part, en un moment o altre, de la programació de la casa.

Cantoría i #ElizaldeGreatesthits

La Casa Elizalde recull sota el hashtag #ElizaldeGreatesthits alguns dels artistes que més recentment hi ha actuat. El quartet vocal de música antiga Cantoría va oferir el 25 de febrer de 2018 un concert dins el cicle Antiga i barroca.

Cantoría és un grup jove format per la soprano Inés Alonso, el contratenor Samuel Tapia, el baix Valentín Miralles i el tenor i director Jorge Losana, i està especialitzat en el repertori ibèric del Segle d’Or. Es va fundar l’any 2016 i els seus membres són provinents de Múrcia, Madrid i Canàries, tots ells, estudiants de l’ESMUC.

La Casa Elizalde ens enllaça el canal de youtube de la formació en què hi estan disponibles algunes produccions musicals en format vídeo del quartet, com així algunes peces gravades el març d’aquest any.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Pau Requena
Pau Requena
Redactor
@RequenaPau