Música

Un passeig per les ‘Melodies de l’ànima’

La musicòloga Aina Vega publica el seu llibre debut que combina música i pensament

04-11-2020

Aquest 4 de novembre es posa a la venda física i en plataformes digitals el llibre Melodies de l’ànima (En quatre estacions) editat per Angle Editorial. L’autora, Aina Vega i Rofes, proposa un viatge musical a través de les diverses etapes de l’any i les emocions que se’n desprenen, fruit d’un intens treball pedagògic que busca apropar la música clàssica al públic general. Aquesta obra suposa, en paraules de Vega, “un oasi” en la seva agitada vida. 

melodies de l'ànima
Portada del llibre Melodies de l’ànima

El llibre s’estructura en quatre capítols per les quatre estacions i cadascun inclou tretze emocions amb la seva corresponent peça clàssica que la representa. Un total de 52 estats d’ànims que prenen un nou sentit sobre el paper de forma commovedora. Un nocturn de Chopin, per exemple, parlarà de malenconia, el Tristany i Isolda de Wagner, d’amor i mort i Quadres d’una exposició de Mussorgski, de l’admiració cap a un amic. L’escriptora aconsegueix emulsionar literatura, art i filosofia amb diverses peces musicals clàssiques, tot creant una proposta discogràfica imprescindible. Una col·lecció musical de la qual se’n pot gaudir amb una llista d’Spotify creada per l’ocasió.

La proposta, lluny de ser un producte exclusiu i inaccessible, busca transmetre el seu missatge com a més gent millor. Perquè, qui no ha estat mai tocat per l’emoció que desperta la música? A aquest objectiu s’hi arriba amb un llenguatge depurat i amb un text que aprofundeix i apel·la a la reflexió, al descans, a la desconnexió que transmet la vehemència i capacitat expressiva de la música, i l’autora ho fa amb passió. Les pàgines, a més, són riques en referències a grans figures del pensament i la música del llarg de la història de la humanitat. Tot i l’obligat registre especialitzat a l’hora d’aprofundir en certs temes, el llibre aconsegueix ser amè i mantenir la frescor a cada línia.

“El llibre transmet la vehemència de la música”

Aina Vega i Rofes, nascuda a Flix el 1984, és doctora en Filosofia de la Música per la UPF amb la tesi L’ethos artístic en Arnold Schönberg i el diàleg amb Adrian Leverkühn. Part de la seva recerca la va realitzar a l’Arnold Schönberg Center de Viena i obtingué el Diploma d’Estudis Avançats amb una tesi sobre el compositor i Schopenhauer. Tot i donar llum al seu primer llibre, no és una estranya al món de les lletres. Especialitzada en música i òpera contemporànies i de nova creació, presenta una llarga trajectòria com a periodista musical amb vora 2.000 articles publicats a revistes com Laboratorio, Revista Musical Catalana, Sonograma, Bachtrack, Núvol, Barcelona Clàssica, Barcelona Metròpolis i Revista Forma. Així mateix, també ha desenvolupat la seva vessant com a gestora cultural i en l’àmbit de la comunicació en institucions com el Gran Teatre del Liceu, Auditorio de Tenerife o el Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona. Actualment és coordinadora de Cast@fiore del digital Núvol i directora i editora d’aquesta mateixa revista, Barcelona Clàssica.

La musicòloga Aina Vega i Rofes

Després d’un llarg període de gestació que es remunta a l’estiu de 2018 i una bona oportunitat per posar la cirereta al pastís durant el confinament, el llibre suposa un detall exquisit a portes de les festes nadalenques a un preu que ronda els 19 €. L’obra es pot adquirir de manera online per diverses plataformes com Amazon o el web d’Angle Editorial.


Etiquetes: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Pau Requena
Pau Requena
Redactor
@RequenaPau