Properament

L’Auditori: creació d’una temporada

La Sala Pau Casals reobre al públic amb tres concerts de l’OBC

02-10-2020

L’Auditori va presentar aquest dijous 1 d’octubre una de les temporades més atípiques de la seva història. Marcada per la inestabilitat de la pandèmia, des de l’espai s’ha apostat per posar en societat només el primer trimestre d’aquesta programació 2020-2021 que porta per nom La Creació i que incideix en la presència de dones directores a l’escenari i en el talent local. 

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya // Foto: May Zircus/L’Auditori

La direcció de L’Auditori ha decidit dividir la temporada en tres trams per ser capaços d’adaptar-se a les circumstàncies. La institució, però, s’aferra a l’èxit de la biennal de quartets d’aquest setembre que ha donat molts bons resultats. La primera ocasió per gaudir de la proposta d’enguany arriba els dies 2, 3 i 4 d’octubre amb un concert que porta per títol La imaginació, un dels primers factors imprescindibles a l’hora de crear música. La violinista catalana Maria Florea i la violista madrilenya Sara Ferrández seran les protagonistes d’aquesta arrencada com a solistes de la Simfonia Concertant per a violí, viola i orquestra en Mi b de Mozart, acompanyades per l’OBC. Aquesta obra, en substitució de la Simfonia Turangalila per les grans dimensions de l’orquestra, és una proposta virtuosa i molt festiva pel fet de tenir dos solistes.

“L’Auditori ha decidit dividir la temporada en tres trams per adaptar-se”

Florea i Ferrández, assistents a la presentació de la temporada, expliquen que, al ser de les primeres obres en tocar després del confinament, la interpretació pren una dimensió energètica, pròpia de les estrenes, malgrat haver-la tocat ja en 8 ocasions. Tot i la impulsivitat inicial, les artistes oferiran una concertant madura i d’alt nivell al llistó de totes dues joves promeses. 

Aquest primer concert també inclourà l’obertura del ballet Hercule et Omphale del català Ferran Sor i la segona simfonia de Beethoven. Aquesta darrera, amb un significat especial per Kazushi Ono, director titular de l’OBC, que s’encarregarà de dur la batuta d’aquest concert. Beethoven estava passant per una etapa molt fosca de la seva vida: s’estava començant a quedar sord i s’havia allunyat a l’entorn rural de Viena. Fins i tot, va estar a punt d’enviar una carta als seus familiars en què explicava els seus desitjos de suïcidi. La composició d’aquesta obra el va ajudar a afrontar la situació i a sortir-ne enfortit per, un any més tard, compondre l’explosiva i cèlebre simfonia Heroica.

La violinista Maria Florea // Foto: May Zircus

Aquesta proposta es podrà gaudir també en streaming per obert a través de L’Auditori Digital al darrer passi, diumenge 4 a les 11 h. El llançament de la plataforma online estava inicialment pensada per l’any 2021 coincidint amb la transformació del web de la institució. La necessitat telemàtica de la pandèmia de la Covid-19 ha precipitat, però, la seva posada en marxa. Aquesta emissió serà de les darreres que s’oferiran de forma gratuïta i, a partir de llavors, s’haurà de pagar per accedir als continguts del web.

L’OBC protagonitzarà 12 produccions a L’Auditori fins al mes de desembre. La següent cita amb l’orquestra serà, però, els dies 10 i 11 d’octubre amb el Concerto Grosso de Jordi Cervelló, compositor que també va ser present a la Biennal de Quartets de Barcelona i que va tenir una molt bona rebuda. La Simfonia núm. 5 de Carles Baguer i la Serenata núm. 1 de Johannes Brahms també s’inclouran al concert que, en aquesta ocasió, estarà dirigit pel català Edmon Colomer. 

“L’OBC protagonitzarà 12 produccions a L’Auditori fins al desembre”

Altres propostes destacades de la temporada passen per la Nit transfigurada d’Arnold Schönberg, el 17 i 18 d’octubre, els Tres estudis de Couperin de Thomas Adès, compositor convidat de la temporada, el 24 i 25 d’octubre i La cançó de la Terra de Mahler, el 6, 7 i 8 de novembre. 

La presència d’artistes de l’Estat és més potent que mai en aquesta temporada amb solistes com els violinistes Vera Martínez Mehner i Abel Tomàs, membres del Quartet Casals, que interpretaran Tabula Rasa d’Arvo Pärt el 13, 14 i 15 de novembre. També sonaran les veus del baríton José Antonio López i la pianista Neus Estarellas. La compositora Núria Giménez veurà sonar per primer cop a L’Auditori la recentment estrenada Ad limen caeli el 19 i 20 de desembre i Sofía Martínez oferirà l’estrena mundial de la seva obra Homenaje a Ligeti el 27, 28 i 29 de novembre.

També hi haurà espai pel talent internacional i per directores dones com Giedrė Šlekytė, Tabita Berglund i Zoi Tsokanou.

Una temporada sense vacuna

Rubert Brufau, director de L’Auditori, explica que estan constantment indagant per trobar artistes que excel·leixin en el seu àmbit. Una recerca a la qual se li ha hagut de sumar el factor disponibilitat. La direcció expressa que “és una feinada no només haver de trobar el repertori sinó solistes que tinguin disponibilitat i la possibilitat de comprometre’s a la temporada”. I és que les restriccions de la pandèmia estan transformant les dinàmiques de contractació i programació del sector musical. Els concerts tenen una duració d’uns 75 minuts sense pausa, cosa que ha fet replantejar gran part del repertori previst. 

Per seguir oferint una oferta variada, es vol arribar a tocar obres d’autors que treballen per a grans orquestres com ara Mahler però en una formació d’orquestra reduïda a la limitació d’un màxim de 50 músics. Els artistes poden tocar amb mascareta o sense però sempre es garantiran les distàncies entre si.

Pel què fa a l’aforament, la normativa general actual estableix que les sales de concerts poden vendre fins a un 70% de les seves localitats o entrades per a un màxim de 1.000 espectadors a grans espais com L’Auditori o el Palau de la Música. Aquesta xifra s’aproxima a un 50% de la capacitat real de la sala de Glòries. 

L’organització espera que hi hagi una certa estabilitat a les limitacions d’ocupació i que enlloc de reduir-se es vagin ampliant. “És una situació delicada, inestable i en l’àmbit econòmic ens estem preparant per alternatives molt diverses” revela Brufau. Les circumstàncies a Catalunya a nivell de restriccions, però, són molt millors que en altres països europeus com ara el Regne Unit, Suècia, Bèlgica que tenen molt menys marge d’actuació.

A nivell logístic, com a molts altres espais, no es facilitaran programes de mà o fulletons, sinó codis QR que donaran accés a la versió web i no s’habilitarà el servei de guarda-roba. Pels melòmans més sibarites, bones notícies, el bar Llanterna, situat a l’edifici, estarà obert abans del concert.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Pau Requena
Pau Requena
Redactor
@RequenaPau