Infantil

L’educació, més musical que mai

Com la música i les noves tecnologies es combinen per educar des del confinament

10-05-2020

Per què és tan important l’art per a l’educació dels més petits? La música, en concret, ens acompanya durant totes les etapes de la nostra vida, a més de jugar un paper important en el desenvolupament dels nens. Afortunadament, avui dia, hi ha tota una comunitat educativa que és ben conscient del paper clau de la música en l’educació, sobretot als centres de primària, on hi treballa la Júlia Muñoz, professora de música de l’escola Enric Grau Fontseré de Flix. Ella ens explica com s’ha hagut de reinventar per fer arribar una assignatura tan participativa als més petits des del confinament, i quines són les eines i dinàmiques que utilitza per fer-ho.

L’educació s’ha hagut d’adaptar al format digital

Si bé és cert que l’Escola de Flix va un pas endavant amb la digitalització i l’ús de les noves tecnologies per a l’ensenyament, les mesures del confinament no han passat desapercebudes per a ningú. Amb recursos com Classroom o Padlet, l’escola utilitza – ja en circumstàncies normals – els Chrome Books, que inclouen tot un seguit d’eines i aplicacions de Google disponibles en els portàtils propietat del centre, i que es reparteixen a cada alumne. Amb classes petites i sempre al dia amb els projectes TIC de la Generalitat, l’escola ha aconseguit adaptar-se ràpidament a l’educació en línia que s’ha implantat a conseqüència del confinament per la COVID-19. Tot i que s’han hagut de replantejar moltes dinàmiques, fer front a l’anomenada bretxa digital i reorganitzar continguts, tant els professors, com els nens i les seves famílies s’han mostrat molt participatius en les activitats proposades, fet que és afavorit també pel context del poble.

La Júlia Muñoz, com a professora de música i “ambients” – dinàmiques de tallers en grups més reduïts i lliures –, comenta que la música és una assignatura que normalment es treballa en grup. Es tracta d’una classe per compartir i estimular la creativitat dels nens que, per aquesta mateixa concepció, s’ha vist afectada pel distanciament social. Comenta que en les seves activitats hi ha un gran pes del moviment i que, encara que el treball des de casa elimini part d’això, l’ús de les tecnologies permet compartir en forma de vídeos o fotografies totes les activitats i iniciatives que segueixen els nens, en companyia dels pares, fent possible que la implicació i la creativitat continuïn com si res hagués passat.

Es tracta d’una classe per compartir i estimular la creativitat dels nens que, per aquesta mateixa concepció, s’ha vist afectada pel distanciament social.

A més a més, projectes en marxa com Dona la nota, impulsats des de diversos centres educatius de Catalunya, encara segueixen en peu durant el confinament. Aquesta i altres activitats que la Júlia Muñoz ha impulsat, com ara proposar als avis que cantin una cançó de quan eren petits, barrejar música i poesia, o la percussió corporal, fan que la música hagi guanyat pes en el dia a dia de les famílies de l’escola. D’aquesta manera, l’avaluació es farà per competències, a partir d’uns criteris d’autoconeixement, encara en procés d’elaboració, però que comptarà amb aptituds tecnològiques, d’“aprendre a aprendre” i d’iniciativa personal. 

‘Els segadors’ amb ampolles. Una de les activitats proposades per al confinament

Sobre el futur, la Júlia subratlla que és important acostumar-se al format tecnològic, compartir eines noves i utilitzar-les de forma col·laborativa, tot i que comenta que té ganes de tornar a fer classes de música així com feia abans, i és que l’escalfor d’una classe tan dinàmica és difícil de replicar a través del format exclusivament tecnològic. Afegeix que la música és el llenguatge dels nens, allà on se senten còmodes per expressar-se i deixar fluir la seva creativitat, tot i que és una de les assignatures que menys importància rep en condicions normals.

Si més no, durant aquest confinament s’han deixat clares dues coses: la primera, que la música és essencial per a l’educació dels més petits de la casa, no només per omplir les hores lliures del confinament, sinó perquè realment la necessitem per al nostre dia a dia; la segona, que juntament amb la tecnologia, ha estat possible continuar amb una certa normalitat l’educació dels nens i nenes, adaptant al medi digital una pedagogia musical que busca ser ensenyada de forma experiencial. Amb tot, es tracta d’una mostra més de com, forçats a adaptar-nos a les noves situacions tot i les dificultats, la música és una part fonamental d’aquest procés i que no es pot deixar de banda. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *